Університету імені Альфреда Нобеля

Гаряча лінія

067-626-25-52

КУЛЬТУРА ЯКОСТІ ОСВІТИ

Конгрес - 2010

В Університеті імені Альфреда Нобеля 19-22 травня 2010 року відбувся Другий Міжнародний Нобелівський економічний Форум «Світова економіка XXI століття: цикли та кризи»

Форум привітали:

kuch

Президент України (1994-2005) Л.Д. Кучма

Вітаю учасників Другого Міжнародного Нобелівського економічного форуму з початком роботи!

Ваше зібрання у такий складний для світової економіки час покликане дати відповіді на найболючіші питання сьогодення, ґрунтуючись на наукових досягненнях Нобелівських лауреатів. Переконаний, що об’єднаними зусиллями провідних науковців-економістів світу людство знайде достойні відповіді на найскладніші виклики сучасності.
Бажаю вам творчої наснаги та успіхів у досягненні благородної мети, яку поставив перед собою міжнародний Форум!

kva

Президент Республіки Польща (1995-2005) А.Кваснєвський

Учасникам Міжнародного Нобелівського економічного форуму

Вітаю шановне міжнародне зібрання вчених-економістів та бажаю йому плідної роботи. Глобалізація усіх сфер життя суспільства призводить до появи спільних економічних проблем, які можна успішно розв’язувати лише на основі поєднання зусиль науковців різних країн. Ваш Форум є реальним проявом світових інтеграційних процесів у економічній науці.
Здобутків вам та нових звершень!

pat

Президент Національної академії Наук України, академік НАН України Б.Є.Патон

Шановні колеги!

Радий вітати організаторів та учасників Форуму з початком обговорення актуальних наукових та практичних проблем сучасності. Впевнений, що подібні Форуми будуть сприяти активізації Нобелівського руху як в Україні, так і у світі в цілому, поширенню найвидатніших наукових досягнень та вирішенню на їх основі нагальних практичних завдань.

sem

Віцепрем'єр-міністр В.П.Семіноженко

Дорогі друзі!

Обговорення на Форумі проблем інноваційного розвитку є надзвичайно актуальним як для української, так і світової економіки. Подолання негативних наслідків світової фінансово-економічної кризи можливе лише при цілеспрямованому оновленні технічної бази виробництва, удосконаленні його організаційних форм, запровадженні ефективних методів управління. Розраховую, що Форум дасть новий поштовх для проведення наукових досліджень.

tab

З повагою та найкращими побажаннями,
Міністр Д.В.Табачник

Шановний Борисе Івановичу!

Висловлюю Вам свою найщирішу вдячність за надану мені честь та запрошення взяти участь
як спеціального гостя Другого міжнародного Нобелівського економічного форуму «Світова економіка XXI століття: цикли та кризи» для виступу із пленарною доповіддю та участі у церемонії нагородження переможців Всесвітньої Нобелівської студентської Інтернет-Олімпіади.

Мені було дуже приємно дізнатися, що Ви високо цінуєте мій науковий доробок, державну та політичну діяльність
і хотіли б почути мою доповідь по одному з дискусійних напрямів, що висвітлюють актуальні проблеми економічного та соціального розвитку людства.

Я цілком підтримую пропаганду ідей Нобелівського руху в Україні й у світі, яку проводить під Вашим керівництвом Університет імені Альфреда Нобеля, оскільки на сьогодні, як ніколи, перехід України на інноваційний розвиток є принципово важливим для підвищення конкурентоспроможності вітчизняної економіки.

Подібні наукові заходи є значним вкладом у створення та розвиток могутнього інтелектуального капіталу нашої держави, який дозволяє забезпечити технологічне, наукове і творче збагачення національної економіки, а відтак підвищити рівень життя громадян України.

Ваше запрошення дуже важливе для мене, проте, на превеликий жаль, зважаючи на графік запланованих урядових і офіційних заходів, я не матиму можливості відвідати Другий Міжнародний Нобелівський економічний форум «Світова економіка XXI століття: цикли та кризи».

Сподіваюсь, що моя відмова не образить Вас і в майбутньому нам ще неодноразово випаде нагода зустрітися та обмінятися досвідом і думками, ми ще зможемо плідно співпрацювати задля розвитку освітньої та наукової галузей.

УКРАЇНСЬКИЙ СОЮЗ ПРОМИСЛОВЦІВ І ПІДПРИЄМЦІВ

kin

З повагою, Президент УСПП, народний депутат України А.К.Кінах

Шановний Борисе Івановичу!

Від імені Українського союзу промисловців і підприємців (УСПП) та від себе особисто щиро вітаю організаторів та учасників Другого Міжнародного Нобелівського економічного форуму з початком роботи.

Тема цьогорічного форуму «Інновації як основа подолання глобальної кризи» цілком відповідає реаліям сьогодення.

Економічна криза призвела до необхідності переглянути пріоритети та провести вже давно назрілі реформи.

Стало цілком очевидним, що майбутнє економіки залежить від впровадження інновацій та розвитку, що базується на наукових знаннях. Існує розповсюджена думка, що в часи економічного зростання необхідно створювати нові ідеї, а в часи кризи – переходити в «режим очікування». Помилковість такої позиції довела криза, яка виявилась корисною в тому сенсі, що різке падіння попиту на ринках та підвищення конкуренції примусило керівників компаній серйозно задуматись про підвищення продуктивності праці та впровадження інновацій.

Дуже важливо, що у форумі беруть участь представники державних органів, наукових установ, бізнесу – галузей, без взаємодії яких є неможливим інноваційний розвиток будь-якої держави.

Бажаю всім учасникам заходу плідної роботи та конструктивних рішень, а також реалізації ділової ініціативи й успішних проєктів, направлених на зміцнення добробуту всіх країн – учасниць форуму.

НАЦІОНАЛЬНА АКАДЕМІЯ НАУК УКРАЇНИ
ЦЕНТР ДОСЛІДЖЕНЬ НАУКОВО-ТЕХНІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ ТА ІСТОРІЇ НАУКИ ім. Г.М.ДОБРОВА

mal

З повагою, Директор Центру, д.е.н., професор Б.А. Маліцький

Вельмишановний Борисе Івановичу!

Дозвольте від імені колективу Центру досліджень науково-технічного потенціалу та історії науки ім. Г. М. Доброва
НАН України привітати учасників II Міжнародного Нобелівського економічного форуму
«Світова економіка XXI століття: цикли та кризи» та побажати всім вам плідної творчої роботи.

В наш час економічна наука переживає період, коли особливо важливим стає пошук нових нетривіальних ідей, вимагає від дослідників оригінального і сміливого мислення. Сподіваюсь, що дискусії на Вашому Форумі дадуть новий поштовх у науковому пошуку шляхів інноваційного розвитку економіки України, спонукають вчених, особливо молоде покоління економістів, до нових досягнень, які так потрібні нашій державі для її процвітання.

Форум було розпочато у меморіально-парковому комплексі "Планета Альфреда Нобеля" привітаннями учасникам ректора Університету імені Альфреда Нобеля Бориса Івановича Холода та Президента України (1994-2005) Леоніда Даниловича Кучми.

Президент України (1994-2005) Леонід Данилович Кучма урочисто вручив нагороди переможцям Всесвітньої Нобелівської Інтернет-Олімпіади з економіки: Марині Власовій-Захарченко (УАН), Максиму Шатському (Білгородський університет споживчої кооперації), Юлії Комар (Харківський національний економічний університет), Артуру Макаряну (Єреванський державний університет).

Після вручення нагород переможцям Інтернет-Олімпіади почесні гості, учасники Форуму пройшли реєстрацію та зайняли місця в Актовій Залі Палацу студентів УАН, де відбулось урочисте відкриття Форуму.

Учасників Форуму привітали ректор УАН Б.І.Холод, Президент України (1994-2005) Л.Д.Кучма, Губернатор Дніпропетровської області О.Ю. Вілкул, міський голова Дніпра І.І. Куліченко, заступник Міністра освіти та науки України І. П.Зайцева.

zay

Заступник Міністра освіти та Науки України І.П.Зайцева

Шановні учасники та гості Другого Міжнародного Нобелівського економічного форуму!

Дозвольте мені, враховуючи потужний міжнародний характер вашого заходу, продовжити своє вітання одною з міжнародних мов – російською.
Я хотела бы обратиться к молодым исследователям, молодым ученым, наверно, не столько, как чиновник, а как человек, который имеет дело с людьми, руководит их научной работой. Хотела бы выполнить поручение Министра образования и науки Украины, который считает, что Министерство в его обновленном составе должно четче заявлять о своей позиции. Я с этим абсолютно согласна. Я желаю молодым исследователям, чтобы им как можно меньше пришлось сталкиваться в своей жизни с какими бы то ни было двойными стандартами, а лучше вообще их избежать. И я полагаю, что именно когда научная деятельность, за которой, безусловно, будущее и без которой невозможно какое бы то ни было продвижение в 21 веке, тогда она будет успешной, и тогда она будет служить процветанию нашего государства. Я не сомневаюсь в том, что вы впитаете все, что будет говориться сегодня на Форуме, я не сомневаюсь, что вы это творчески переосмыслите и непременно очень перспективно используете в своей научной работе.
Успіхів Вам, і не забувайте, що ви – наша надія, наше майбутнє! Ще раз – успіхів!

vil

Голова Дніпропетровської Державної адміністрації Ю.О.Вілкул

Шановне товариство! Учасники Другого Міжнародного Нобелівського економічного форуму!

Приємно здивований масштабами тої події, що відбувається за спільної ініціативи Університету імені Альфреда Нобеля, НАН України та Російської академії наук.

Дніпропетровська область є саме тим регіоном, де склалися всі умови для плідної наукової діяльності в різноманітних галузях знань, отримання знань і здобутків світового рівня та апробації цих знань на практиці.

Від імені Дніпропетровської державної адміністрації, виконавчої влади держави я бажаю Форуму успішної та плідної праці, його учасникам творчого натхнення та успіхів в обраній вами відповідальній та, я вважаю, дуже престижній сфері – науковій діяльності.

Бажаю Успіху!

kul

Городской голова Днепропетровска И.И.Куличенко

Уважаемые участники и гости Форума!

Я в этом славном университете частый гость. Я благодарен за то, что в этих стенах мы вместе открыли Университет третьего поколения.
Вот мы говорим: Украина – государство молодой демократии! Большинство молодых людей, которые сидят в этом зале – ровесники Украины. Что делать этим молодым людям в условиях политического противостояния, кризиса, и когда взрослым людям тяжело ориентироваться в жизни – как поступать им, молодым. Ребята, совет простой – надо учиться, получать знания, профессию, если можно в это время – подрабатывать, чтобы заработать лишнюю копейку. А вечером назначать свидания, гулять по прекрасной набережной и… целоваться. Может не каждый вечер, только в выходные, но, поверьте, в это время идет ваша молодость. И я скажу – вам, студентам этого университета, откровенно повезло. В этих сложных условиях Борис Иванович, ваши преподаватели учат вас как кроме тех знаний, которые вы получаете – бороться: участвовать в олимпиадах, бороться и побеждать. В условиях кризиса самые выгодные инвестиции – в знания. Сегодня – ваше время! Мы вас не догоним. А какими будете вы, такой будет Украина и наш родной Днепропетровск. Высок статус Нобелевской премии. Обязательно кто-нибудь из вас ее получит, если в это верить. Верить – это самое главное для того, чтобы быть успешным. А неуспешным быть сегодня не интересно, немодно и никому не нужно.
Потому я желаю вам быть успешными, участвовать в Олимпиадах, Форумах, побеждать - и таким образом утверждать себя и город, в котором вы живете. Успехов вам!

Одним з центральних заходів Форуму стало засідання Вченої Ради Університету імені Альфреда Нобеля, в ході якого в присутності Президента України (1994-2005) Л.Д.Кучми, почесного професора Університету імені Альфреда Нобеля, було надано це звання М.І.Звєрякову — ректору Одеського державного економічного університету, доктору економічних наук, професору, Б.М.Кузику — директору Інституту економічних стратегій РАН, доктору економічних наук, професору, члену-кореспонденту Російської академії наук), В.М.Тютюннику – Президенту Міжнародного Нобелівського Інформаційного Центру та Ю.В.Яковцю — доктору економічних наук, професору, академіку Російської Академії природничих наук, заслуженому діячеві науки.

1poch

2poch

3poch

4poch

Форум об’єднав інтелектуальні зусилля понад 200 учасників з регіонів України, а також із країн закордоння – Росії, Білорусі, Польщі, Німеччини, Австрії, Румунії, Вірменії, Італії, Франції, Іспанії, Омана та інших країн. У Форумі брали участь 11 дійсних членів та членів-кореспондентів Національної Академії Наук України, Російської Академії наук, Академії наук Румунії, Академії наук Вірменії, 48 докторів та 73 кандидати наук.

Роботи Форуму були опубліковані в трьох виданнях Університету імені Альфреда Нобеля – «Бюлетень Міжнародного Нобелівського економічного форуму», «Європейський вектор економічного співробітництва» і «Академічний огляд» – загальним обсягом понад 100 друкованих аркушів.

tom1

tom2

Окремим виданням були випущені вибрані роботи, представлені на Всесвітню Нобелівську студентську Інтернет-Олімпіаду в галузі економіки.

ol

Учасники Форуму на трьох пленарних й шістьох секційних засіданнях заслухали та обговорили доповіді вчених з України, Росії, США, Австрії, Франції, Румунії, Польщі, Вірменії, Оману й інших країн по глобальних проблемах циклічного розвитку. Усього було зроблено 35 пленарних доповідей і 117 секційних.

У рамках роботи Форуму була проведена студентська й молодіжна секція, що зібрала понад 60 студентів і молодих учених з Росії, Вірменії, Італії й багатьох ВНЗ України. На секції учасники Всесвітньої студентської Інтернет-Олімпіади мали можливість презентувати основні тези своїх робіт, наданих до наукового комітету Олімпіади. Під час засідання цієї секції Форуму відбулось нагородження учасників щорічного конкурсу студентських (1-3 курси) робіт Нобелівської тематики.

Цей конкурс серед студентів Університету імені Альфреда Нобеля має за мету мотивацію студентів до вивчення наукової спадщини Нобелівських лауреатів при опануванні навчальних дисциплін гуманітарного, природничо-математичного та фундаментального циклів підготовки, заохочення наукової творчості студентів, залучення наукової молоді до дослідницької діяльності, підвищення престижу науки у студентському середовищі.

Список переможців у конкурсі на кращу роботу з Нобелівської тематики серед студентів 1-3 курсів 2009-2010 навчального року.

У рамках форуму було проведено майстер-класи для студентів. Відбулося засідання організаційного комітету Всесвітньої Нобелівської студентської Інтернет-Олімпіади в галузі економіки й зустріч Міжнародного інноваційно-технологічного альянсу.

Під час роботи Форуму була висунута ініціатива щодо організації в Україні святкування 110-річчя Саймона Кузнєца, Нобелівського лауреата в галузі економіки 1971 року, випускника Харківського університету. З цією метою планується друк українською та російською мовами робіт цього всесвітньо відомого вченого, автора концепції тривалих хвиль в економіці, а також організація урочистої конференції, присвяченої творчому доробку Саймона Кузнєца. Планується підготувати необхідні документи для подання до Кабінету Міністрів України відносно державної підтримки відповідних заходів.

Роботу Форуму висвітлювали регіональні й загальноукраїнські телевізійні програми, на 27 телевізійному каналі транслювався докладний звіт про роботу Форуму, у тому числі в прямому ефірі. Учасники форуму стали гостями декількох тематичних телевізійних програм на 27 телевізійному каналі. Трансляція пленарних засідань і інших заходів Форуму велася в режимі on-line через сайт університету.

Під час роботи форуму була організована виставка науково-методичної літератури Університету імені Альфреда Нобеля, а також виставка літератури видавництва «Економіка» (м. Москва).

Крім наукових дискусій та інших офіційних заходів, Форум супроводжувався великою і різноманітною культурною програмою. Учасники та гості Форуму відвідали Монастирський острів (м. Дніпро), пройшли туром «Північні ворота Дніпра» з відвідуванням м. Новомосковська і мальовничих околиць м. Дніпра, зробили прогулянку по р. Дніпро в межах м. Дніпра, побували на Державному підприємстві «Виробниче об'єднання Південний машинобудівний завод ім. О. М. Макарова », відвідали музеї та пам'ятні місця регіону.

Форум зробив значний внесок у справу популяризації науки в сучасному світі, досягнення взаєморозуміння і зміцнення контактів між ученими-економістами різних країн, розробці ними нових спільних програм, а також став видатною громадською подією.

school and education

Гаряча лінія

067-626-25-52