Університету імені Альфреда Нобеля

Гаряча лінія

067-626-25-52

КУЛЬТУРА ЯКОСТІ ОСВІТИ

Конгрес - 2014

В Університеті імені Альфреда Нобеля відбувся Четвертий Міжнародний Нобелівський економічний Конгрес «Світова економіка XXI століття: цикли та кризи». Це — подія міжнародного масштабу, яка відбувається у Дніпрі кожні два роки (з 2008) та робить значний внесок у справу популяризації науки та нобелівського руху в сучасному світі, сприяє досягненню взаєморозуміння і зміцнення контактів між ученими-економістами різних країн, розробці ними нових спільних програм. Загальна кількість науковців, які цього року надали матеріали для участі у Конгресі складає понад 120 осіб, вони представляють 9 країн світу, зокрема: Казахстан, Білорусь, Польщу, Росію, Австрію, Швецію, Індію, Сполучені Штати Америки та Україну.

Основною темою наукової дискусії на Четвертому Міжнародному Нобелівському економічному конгресі цього року обрано наступну: «Економічна наука та господарська практика: діалектика взаємодії».

congr1

У складній цьогорічній ситуації в Україні всі заплановані програмою Конгресу події організатори вирішили провести у двох вимірах: реальному та віртуальному. За традицією під час урочистого відкриття Конгресу відбулося нагородження переможців Третьої Всесвітньої студентської Інтернет-олімпіади з економіки: Владислава Олеговича Бесарабова, студента Донецького національного університету економіки і торгівлі ім. Михайла Туган-Барановського; Михайла Володимировича Гудима, студента Університету імені Альфреда Нобеля; Ірини Сергіївни Савицької, студентки Донецького державного університету управління; Катерини Сергіївни Архіпової, студентки Університету імені Альфреда Нобеля. За традицією на старті Конгресу відбулася його студентська панель – «Нова генерація нобелівських ідей» - під час якої студенти-переможці та номінанти Інтернет-олімпіади презентували свої наукові доробки.

congr5
Під час урочистого засідання Вченої Ради Університету імені Альфреда Нобеля в рамках Конгресу вручено атрибути почесного професора Університету імені Альфреда Нобеля Гжегожу Колодко, професору Університету Козмінського, колишньому віцепрем'єрові, міністру фінансів Республіки Польща.

congr2
В рамках віртуальної частини Конгресу відбувся відеоміст Дніпро (Україна) - Катовіце (Польща) «Реалізація європейського вибору України: польська підтримка та польський досвід». За допомогою сучасних медійних засобів науковці, студенти, представники влади, а також користувачі Інтернет змогли плідно спілкуватися з питань розв'язання головних проблем комунального комплексу та міського господарства.

congr3

congr4
Із доповідями під час відеомосту виступили: Г.Колодко, професор Університету Козмінського (Польща) з темою: «Новый прагматизм – экономика и политика будущего» (у доповіді було розглянуто альтернативні платформи розвитку ринкової економіки, показано, що новий прагматизм, заснований на мінімізації нерівномірного розподілу доходів, що дозволяє добитися більшого зростання суспільного задоволення, ніж при зростанні нерівності. Наведені результати вказують ті важелі, які, в першу чергу, має залучити держава в ході регулювання розвитку економіки), а також М. Лютий, віце- президент міста Катовіце, з доповіддю «Досвід євроінтеграції Польщі: чим він може бути корисним для України »; В.Є.Момот, професор Університету імені Альфреда Нобеля (Україна) та Вищої школи управління охороною праці (Польща); П.Вутке, директор з розвитку Вищої школи управління охороною праці (Польща) з темою «Горизонти міжнародної співпраці у сфері освіти».

В обговоренні взяли участь Канцлер Вищої школи управління охороною праці (Польща) Малгожата Сікорська, а також Борис Холод, Президент Університету імені Альфреда Нобеля.

У віртуальній частині Конгресу відбувся ТРАНСКОНТИНЕНТАЛЬНИЙ ОН-ЛАЙН СЕМІНАР «СУЧАСНА ОСВІТА: ВИКЛИКИ КРОС-КУЛЬТУРНИХ КОМУНІКАЦІЙ» (Україна — США) за участю доктора Дж. Джонсона (Walden University, USA), доктора Світлани Буко (Україна), а також (за Skype-зв’язком) доктора Бойда Джонсона (Іллінойс, США). Події он-лайн семінару були важливими для студентів англомовної програми з міжнародної економіки, а також інших економічних напрямів.

congr6

congr7

У рамках Конгресу виокремлено дискусійні панелі, присвячені ювілейним датам з дня народження лауреатів Нобелівської премії з економіки та інших відомих учених-економістів, зокрема:

Дискусійна панель 1. «Теорія людського капіталу: сучасні можливості використання» (до 70-річчя з дня народження лауреата Нобелівської премії з економіки Д.Д. Хекмана);

Дискусійна панель 2. «Теорія фінансової економіки: адаптація та розвиток» (до 80-річчя з дня народження лауреата Нобелівської премії з економіки У.Ф. Шарпа);

Дискусійна панель 3. «Нова генерація нобелівських ідей» (за підсумками Третьої Всесвітньої студентської Інтернет-Олімпіади з економіки);

Дискусійна панель 4. «Теорії економічного зростання» (до 90-річчя з дня народження Р.М. Солоу);

Дискусійна панель 5. «Теорія прийняття економічних і політичних рішень» (до 95-річчя з дня народження Дж. М. Бьюкенена).

Матеріали опубліковані в науковому журналі «Економічний Нобелівський вісник», який входять до переліку фахових видань України і включений до міжнародних науково-метричних баз Index Copernicus тм (Індекс Копернікус), Ulrich's Periodicals Director (UlrichsWeb) (Ульріх Періодикал Дайректор), Elibrary.ru (І-лайбрері).

school and education

Гаряча лінія

067-626-25-52