Університету імені Альфреда Нобеля

Гаряча лінія

067-626-25-52

КУЛЬТУРА ЯКОСТІ ОСВІТИ

Катерина Печерна, студентка спеціальності «Філологія / Переклад» про Erasmus+ Університеті Кадіса (2015-2016)

Липень 2016

Erasmus+ в Іспанії

Добрий день, шановні студенти. Я зараз перебуваю в Іспанії за програмою Erasmus+ і хочу поділитися своїм досвідом і враженнями від проживання й навчання в місті Кадіс, що розташоване на півдні Іспанії.

Я довідалася про можливість участі в програмі Erasmus + від свого викладача іспанської мови й зайнялася ідеєю взяти участь у конкурсі на навчання протягом одного семестру в університеті Кадіса. Я зібрала весь необхідний пакет документів, серед яких: біографія, аплікаційна форма, есе й мотиваційний лист. Всі документи я оформила іспанською мовою, але можливо всю документацію подавати й на англійській.

Після того як мене було відібрано для участі в програмі, я зібрала документи для одержання візи, і полетіла в Іспанію. Другий семестр навчання в університеті Кадіса починався з 22 лютого, я ж приїхала на два тижні раніше, щоб адаптуватися й добре зорієнтуватися у місті. До слова, Кадіс – це стародавнє і неймовірно гарне, невелике містечко з вузенькими вуличками, розташоване на березі Атлантичного океану. Перші дні я не могла повірити, що океан так близько, і майже щодня ходила відвідувати заходи на березі океану.

Крім того, приїхавши в Кадіс, я потрапила в самий розпал карнавалу, який проходить в місті в лютому кожного року і на який з'їжджаються люди з усього світу.

З перших днів мого перебування в Іспанії, я занурилася в атмосферу загального позитиву і доброзичливості. Іспанці завжди раді допомогти, якщо ти до них звертаєшся по допомогу, і ще вони дуже дружні й відкриті люди.

Що стосується житла, то його я шукала сама. Університет тільки надає посилання на сайти з оголошеннями, де можна знайти квартиру. Зазвичай у студентів є два варіанти: перший — це жити в іспанській родині, де вас до того ж будуть ще й годувати (але це включено у вартість оренди житла), або знімати кімнату у квартирі разом з іншими студентами. Я вибрала другий варіант. Через те, що студенти приїжджають з усього світу, у вас буде відмінна можливість практикувати іноземні мови та знайти нових друзів.

З навчанням у мене не було особливих проблем. Кожен студент, який приїжджає в Кадіс, може звернутися до свого координатора, який допоможе йому вибрати предмети для вивчення, а також надасть всю необхідну інформацію про університет. Хорошим перевагою є те, що всі предмети, ви можете вибрати самі. Наприклад, два предмети ви можете вивчати англійською мовою і другі два на іспанському. Кожен викладач сам вибирає систему оцінювання свого предмета. Може бути так, що один і той же предмет читають два різних викладачі, відповідно і бали по предмету вони ділять на двох. Також можливо, що замість іспиту, вам доведеться писати дослідницьку роботу англійською або іспанською мовою, все залежить від предметів, які ви виберете.

У самому університеті є величезна бібліотека, де ви зможете підготуватися до всіх занять. Цікаво, що в бібліотеці ви можете брати не тільки книги, а й взяти ноутбук, яким ви зможете користуватися весь семестр.

Крім навчання, ви познайомитеся з величезною кількістю людей і знайдете друзів з різних куточків планети. Разом зі своїми друзями ви зможете подорожувати по всій Іспанії й навіть за її межами. Особисто для мене це неоціненний досвід спілкування та подорожей. Кадіс надає безліч можливостей. Ви завжди знайдете, чим зайнятися. Можна відвідувати різні мовні курси, можна ходити на безкоштовні танцювальні класи з сальси або зумби, або просто проводити час з друзями.

Зараз, коли я пишу свої враження, мені залишилося провести лише два тижні в Кадісі. Майже кожен день я проводжаю своїх друзів, вони повертаються додому, і забирають частину мого серця з собою. Адже ніколи не знаєш, кого з них ти знову зможеш побачити та обійняти. Ці пів року в Кадісі пролетіли як один день, але назавжди залишаться в моїй пам'яті.

Печерна Катерина, ФЛ-12-3

school and education

Гаряча лінія

067-626-25-52