Університету імені Альфреда Нобеля

Гаряча лінія

067-626-25-52

КУЛЬТУРА ЯКОСТІ ОСВІТИ

Анастасія Гетьман, студентка спеціальності «Філологія / Переклад» про Erasmus+ у Національному університеті м. Жешув (Польща) 2016-2017

Червень 2017

Мій «Erasmus+», Програма міжнародної академічної мобільності,

Національний університет м. Жешув (Польща), 2016-2017 А.М.

Враження Анастасії Гетьман,

студентки 3 курсу спеціальності «Філологія / Переклад»

er1Польща мене зустріла тепло і привітно!

По приїзді в Жешув, Жешувський університет в рамках програми «Erasmus+» організував для іноземних студентів ряд зустрічей з викладачами, які презентували свої предмети і методики викладання. Також була організована зустріч і знайомство з усіма іноземними студентами-учасниками програми «Erasmus+».

Я вибрала цікаві предмети, які розширюють мої професійні знання і не викладаються в Університеті імені Альфреда Нобеля. У польському університеті я вчуся разом зі студентами спеціальності «Англійська філологія», і можу сказати, що заняття повністю відповідають моїм уявленням про якісні та доступні знання. Хочу відзначити, що рівень володіння англійською мовою у студентів дуже високий — вони впевнено обговорюють складні теми й мають багатий словниковий запас. Я вивчаю англійську мову у трьох викладачів, один з них носій англійської мови, що не може не радувати. Його заняття проходять «на одному диханні».

Також, з предметів хочу виділити таку дисципліну як «Література і фільм». Неймовірно цікаві лекції про особливості втілення літературного твору в кінематографі, причини провалів кінематографічних проєктів і багатьох інших аспектах кінематографа і літератури. До кінця семестру ми повинні підготувати детальний аналіз одного екранізованого літературного твору. Ще мене дуже вразив предмет «Міжнародні комунікації», на якому ми повинні підготувати виступ на певну тему, причому наша мова оцінюється не тільки за інформативністю, а й за тим, як ми її презентуємо: впевненість, зв'язність, темп, розставлювання акцентів і т.д. А на методиці викладання ми самі готуємо уроки й проводимо їх в аудиторії. Стільки різних видів діяльності! Вчитися неймовірно цікаво.

er3

er2

er4

er5

er6

er7

Однак, не все мені так легко дається, як англійська мова. Мені досить складно працювати над фонетикою. На заняттях ми дуже багато слухаємо в навушниках, читаємо і промовляємо слова вголос. Сподіваюся, що мені все-таки вдасться здати фонетику успішно.

Варто відзначити, що викладачі дуже доброзичливі та відкриті, їм цікаво все про моє навчання в Університеті імені Альфреда Нобеля і мої успіхи в Жешувському університеті.

Намагаюся не сидіти на місці та подорожувати, що дозволяє мені практикувати польську мову, яку я почала вчити на заняттях третьої іноземної мови в Університеті імені Альфреда Нобеля. Нещодавно побувала в Кракові, пам'ятники якого ми обговорювали на заняттях з польської мови. Краків — місто неймовірної краси та культурної цінності. Німеччина й Австрія також справили на мене величезне враження.

Хочеться похвалитися успіхами в польській мові. Якщо раніше я відчувала певний острах і бар'єри в спілкуванні, то в польському середовищі я реалізувала свої знання на практиці. Нещодавно був дуже цікавий досвід. Ми з подругою-туркенею, яка не розуміє польської, їздили на екскурсію по Європі з польськомовним гідом, і я перекладала їй всю екскурсію англійською мовою. Ось це практика! Розумію все, але іноді перепитую, іноді роблю помилки. Але тут моя польська в буквальному сенсі ожила. Дивлюся багато фільмів на польській і слухаю новини — мені це тепер доступно.

Участь в програмі міжнародної академічної мобільності «Erasmus+» також дала мені можливість реалізувати мої наукові інтереси. Я взяла участь в міжнародній конференції з маркетингу та фінансових питань, виступала разом зі студенткою з Туреччини. Ми отримали сертифікат з відзнакою за нашу презентацію! Стаття буде опублікована в журналі, і це дуже здорово. Я познайомилася з багатьма цікавими людьми, знайшла друзів з різних країн світу, за що я дуже вдячна програмі «Erasmus+».

Попереду мене чекають заліки та іспити. Сподіваюся, я успішно з усім впораюся і з відмінними результатами повернуся в Дніпро.

er

school and education

Гаряча лінія

067-626-25-52