Університету імені Альфреда Нобеля

Гаряча лінія

067-626-25-52

КУЛЬТУРА ЯКОСТІ ОСВІТИ

Анжеліка Гладка, (група МЕВ-18м) про Erasmus+ у м. Рієка (Хорватія)

Березень 2019

Звіт Анжеліки Гладкої (група МЕВ-18м)

Хочу поділитися своїм досвідом з майбутніми Erasmusівцями. На цей раз я брала участь в Erasmus+ у м. Рієка (Хорватія), протягом зимового семестру з 1 жовтня по 14 лютого.

Дорога

Оскільки я вже бувалий мандрівник, то знаю як можна дістатися до будь-якого міста Європи менше ніж за 100 €.

У Хорватію я їду зазвичай день. Спочатку автобусом або поїздом до Києва. Потім літаком до Будапешта чи Відня, бо ці рейси найдешевші й літають найчастіше. В основному я літаю з компанією Wizz Air. Бронюю перельоти на сайті Azzair. На цьому сайті зібрані всі можливі рейси від різних авіакомпаній.

По прильоті в Будапешт або Відень я їду автобусом до Рієки. Бронюю квиток на сайті Bus Radar. (там можна забронювати не тільки автобуси, а й потяги та навіть BlaBlaCar).

1h

2h

По приїзді

Оскільки в Хорватію не потрібна віза, то по приїзді, протягом 3 днів !!!, потрібно відправитися в поліцію і зареєструватися там на період свого навчання. Для цього знадобиться прийти до відділення разом з власником житла. При собі потрібно мати такі документи: копія паспорта / ID (ваш і власника), копія acceptance letter, копія страховки, фото 3х3.5 (кілька копій), копія документа власника житла і з цього року для Erasmus+ нульовий грант — виписка з хорватського банку про баланс на рахунку (повинно бути не менше 6000 kn).

Але якщо ж ви в гуртожитку, то потрібно звернутися до керівника гуртожитка для розв'язання цього питання.

Гуртожиток або квартира?

Якщо ви товариська, активна і просто компанійська людина, то раджу обрати гуртожиток.

У порівнянні з квартирою, ви будете завжди в центрі всіх університетських і позауніверситетських подій.

Так само потрібно враховувати, що планувати своє місце проживання потрібно за 4-5 місяців до приїзду.

5h

6h

3h 4h

Університет

Факультет економіки має різні акредитації серед яких варто виділити: AACSB (планують отримати у 2019/2020 році, цією акредитацією володіє тільки 5% університетів у світі!), EPAS.

Студенти отримують картку зі своїм особистим JMBAG (дещо на зразок ідентифікаційного номера). Ця картка використовується для знижок на харчування у їдальні, для оренди книг та відвідування бібліотеки, знижок на міський транспорт.

Факультет економіки знаходиться в центрі міста, і дістатися до нього не складає великих труднощів.

Умови навчання хороші, вчителі ставляться з розумінням. Використовують онлайн систему "Merlin Srce", за допомогою якої можна підтримувати зв'язок з будь-яким викладачем і отримувати всі необхідні матеріали (лекції, розклад, зміни й завдання для семінарів). Дуже зручно і — завжди в курсі справи, навіть якщо щось пропустив.

7h

Розваги

Як і в багатьох університетах, тут теж для Erasmus-студентів присутня енергійна команда ESN, які завжди готові допомогти й постійно проводять різноманітні заходи або подорожі / екскурсії до сусідніх міст.

Різдво і Новий Рік проходили яскраво і весело. На головній вулиці ("Korzo") Рієки проводили музичні виступи та пригощали різними солодощами та напоями.

Щомісячні витрати не перевищують 1200 kn (якщо бюджетний варіант).

Погода

Погода особливо в зимовий семестр залишає бажати кращого. Дуже вітряно і часті дощі (але мені в цей раз пощастило й обійшлося в сумі декількома тижнями дощу).

Температура в найхолоднішу зиму не падає нижче -7 градусів вночі. Снігу в Рієці не буває, хіба що половину дня за усю зиму.

На останок

Хочу побажати щоб ви не втрачали свої можливості та були стійкими перед труднощами.

Хай щастить!!! (Sretno!)

school and education

Гаряча лінія

067-626-25-52