Університету імені Альфреда Нобеля

Гаряча лінія

067-626-25-52

КУЛЬТУРА ЯКОСТІ ОСВІТИ

Землянкіна Валерія (група МН-16) про Erasmus+ у Хорватії

Травень 2019 р.

Маленьке життя або Erasmus+ у Хорватії

Розповідь Землянкіної Валерії (група МН-16)

Сьогодні хотіла б поділитися своїм чудовим досвідом Erasmus+. Для когось — це буде просто цікаво, а деяким дуже навіть корисно!

Erasmus+ в Хорватії, а точніше, чудове північне містечко Рієка, яке розташоване близько до Італії та Словенії.

Це мій перший досвід, літній семестр і триває він з 1 березня по 25 липня.

Почну свою розповідь з дороги і які складнощі бувають

Оскільки березень для Хорватії – це зовсім не сезон, з квитками були складнощі, та ще і які. Вперше побачивши квиток за 1200 $, я думала вже відмовитися від такої можливості, але далі перевіривши всі варіанти, я знайшла ідеальний для себе. Отже, мій шлях мав 4 складові: поїзд Дніпро - Київ, потім транзитом до Стамбулу, і до Загреба. Далі на допомогу прийшли улюблені дешеві європейські автобуси Flix Bus. Ось за допомогою такого автобуса я і дісталася до Рієки 1-го березня, де, в передсвятковий день (щороку, 3-е березня в Рієці відбувається дуже масштабний Карнавал) мене зустрів мій Erasmus budy - Petar, зараз поясню, хто ж такий Erasmus budy. Це волонтер з Erasmus (ESN) організації, який готовий допомогти тобі в будь-яку хвилину і пояснити місцевий побут.

Проживання та перший місяць перебування в Хорватії

Завдяки волонтерам з Erasmus організації я швидко освоїлася і незабаром знайшла друзів з різних куточків усього світу, ми разом пізнавали місто, знайомилися з професорами й оформляли документи.

Документи варто оформити максимально швидко, але з цим проблем не було, всі дуже чуйні та доброзичливі. Далі слід згадати такі речі як місцева сім-карта і проїзний квиток на автобус — без них тут життя буде складним (доведеться ховатися від контролерів в автобусах і користуватися вай-фаєм тільки в університеті й Макдональдзі). Сім-карту можна купувати щомісяця за 55 кун, а автобусну купують одноразово і поповнюють в Rijeka City Card щомісяця на 57 кун.

Для проживання в Рієці я вибрала для себе гуртожиток, що виявилося ідеальним варіантом, адже це як маленьке містечко для студентів. Все дуже зелено, зручно і близько, а найголовніше — завжди є з ким підготуватися до іспитів, а після і поговорити.

1

Навчання

Ну що ж, перейдемо до найголовнішого — навчання в Хорватії.

В наш факультет я закохалася, як тільки побачила ...

2 3

4 5

Усередині все облаштоване дуже сучасно і зі смаком. Здебільшого це мені нагадало рідний університет в Дніпрі, просто зі своїми особливостями.

А як творчо підійшли до оформлення внутрішнього двору, ви тільки подивіться!

Я вже згадувала знайомство з професорами, але зараз хочу додати деталей: всі професори і їх асистенти завжди раді допомогти та пояснити по кілька разів одну й ту ж інформацію в разі, якщо хтось не зрозумів. Ставлення до студентів поважне і доброзичливе, але при цьому мінімальна субординація присутня, мені особисто це дуже сподобалося. Ставлення до студентів по обміну таке ж як і до місцевих — ми завжди на рівних правах!

Спілкуватися з професорами нам допомагала так само система "Merlin", де ми отримували завдання, реєструвалися на іспити й ставили питання, в разі, коли вони були.

Що особливо мені сподобалося і що я однозначно хотіла б додати до нашого університету — так це регулярні опитування, щодо того, як проходять уроки, коли б ми хотіли цей або той іспит \ проєкт, а так само регулярна інформація щодо наших поточних оцінок. Дуже здорово, коли ти можеш контролювати свої оцінки й знати, за що конкретно ти їх отримуєш.

Те, що крім навчання

Хорватський ритм життя – це кава зі світанком у моря, далі робота і близько 15:00 повернення додому до рідних, близьких та собак.

Розваги або вільний від навчання час тут заведено проводити в такому ж ритмі: за чашкою кави й розмовою біля моря. Але, як ви розумієте, це швидко набридає, та й дорого, відносно. Тому я досліджувала місто пішки, що приємно мене здивувало! Незабутні заходи, найчистіша вода, колоритні будинки, яхти ... Хочеш — не хочеш, але байдужим до такого залишитися не зможеш.

6 7

8 9

10 11

Те, що контролювати неможливо

Правильно, погода!

Можна подумати, що літній семестр гарантує хороші сонячні дні, але «не так сталося, як гадалося»! Велику частину часу погоду може описати ця, остання, світлина.

Так, на жаль, все так. Але, як тільки виходить сонечко, я не замислююся — їду на пляж, щоб насолодитися по повній!

Тож, не втрачайте можливості, наповнюйте своє життя незабутніми моментами та будьте щасливі!

Erasmus+ в Рієці, Хорватія — рекомендую!

school and education

Гаряча лінія

067-626-25-52