Університету імені Альфреда Нобеля

Гаряча лінія

067-626-25-52

КУЛЬТУРА ЯКОСТІ ОСВІТИ

Нобелівська премія. Лауреати-2020

В Університеті імені Альфреда Нобеля підтримують нобелівський рух, а також уважно слідкують за врученням найпрестижнішої наукової премії. Цього року, як і всі гучні події у світі, вручення Нобелівської премії було видозмінено і пройшло в онлайн-форматі, без особистої участі лауреатів та без гостей.

Хто і за які досягнення отримав Нобелівську премію у 2020 році?

Щорічно Нобелівський комітет Шведської академії визначає лауреатів Нобелівської премії у 5 напрямках: література, економіка, фізика, хімія, фізіологія або медицина. Додатково вручається Нобелівська премія миру.

Переможці у номінації Фізіологія/Медицина – американські вчені Чарльз Райс і Харві Альтер, а також британець Майкл Хоутон, отримали нагороду за відкриття вірусу гепатиту C. Це допомогло створити методи лікування хвороби й запобігти її розповсюдженню під час переливання крові.

У номінації з фізики перемогла робота з вивчення чорних дір. Британець Роджер Пенроуз отримав премію з таким формулюванням – "формування чорних дір служить надійним підтвердженням загальної теорії відносності".

Частину премії отримали американські вчені Райнхард Генцель і Андреа Гез – за "відкриття супермасивного компактного об'єкта у центрі галактики".

Переможці з хімії – американка Дженніфер Дудна і француженка Еманюель Шарпантьє отримали нагороду за розробку метода редагування геномів, так званих генетичних або молекулярних ножиць CRISPR/Cas9.

Переможцем серед літераторів стала американська поетеса Луїза Глюк. Премію їй присудили з таким формулюванням: "за непомильний поетичний голос, який своєю суворою красою робить індивідуальне існування універсальним".

Премія миру дісталася Світовій продовольчій програмі (United Nations World Food Programme), підрозділу Організації Об’єднаних Націй з питань надання харчової допомоги.

Нобелівську премію з економіки отримали винахідники нових форматів аукціонів – Пол Р. Мілгром та Роберт Вілсон.

school and education

Гаряча лінія

067-626-25-52