Університету імені Альфреда Нобеля

Гаряча лінія

067-626-25-52

КУЛЬТУРА ЯКОСТІ ОСВІТИ

Освітні програми спеціальностей "Туризм" та "Готельно-ресторанна справа" на обговоренні Комітету з якості академічних стандартів

15 лютого 2021 року відбулося чергове засідання Комітету з якості академічних стандартів в онлайн форматі.

Члени Комітету розглянули питання про відповідність освітніх програм спеціальностей "Туризм", "Готельно-ресторанна справа" критеріям оцінювання якості відповідно до Положення про акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти.

М’ясоїд Г.І., завідувач кафедри міжнародного туризму, готельно-ресторанного бізнесу та іншомовної підготовки зазначила, що для визначення ступеня відповідності освітніх програм критеріям оцінювання якості було проведено самооцінку за критеріями згідно з Положенням про акредитацію освітніх програм та Методичними рекомендаціями для експертів Національного агентства щодо застосування Критеріїв оцінювання якості освітньої програми. В результаті констатовано.

Кафедра працює за освітньо-професійними програмами підготовки здобувачів вищої освіти: бакалаврського рівня за спеціальністю «Готельно-ресторанна справа» та бакалаврського і магістерського рівнів вищої освіти за спеціальністю «Туризм». При розробці ОП кафедра активно залучала стейкхолдерів до формулювання цілей програми та її освітніх компонентів. Це здійснювалося через участь стейкхолдерів у засіданнях групи зі змісту та якості освіти кафедри.

Навчання, викладання та наукові дослідження у межах ОП пов’язані з інтернаціоналізацією діяльності, в першу чергу з можливостями академічної мобільності здобувачів. Це дозволяє підвищити якість вищої освіти; ефективність наукових досліджень; конкурентоздатність випускників Університету на українському та міжнародному ринках освітніх послуг та праці; збагатити індивідуальний досвід студентів щодо інших моделей створення та поширення знань; встановити внутрішні та зовнішні інтеграційні зв’язки тощо. Науково-педагогічні працівники кафедри та здобувачі вищої освіти мають можливість брати участь у міжнародних проєктах Великої Британії; Польщі; Словаччини; Туреччини; США тощо.

Професіонали-практики та представники роботодавців залучаються до освітнього процесу шляхом проведення навчальних екскурсій, лекцій-бесід безпосередньо на підприємствах, проведенні вебінарів та майстер-класів, інформація про такі заходи висвітлюється на офіційному вебсайті Університету та на сторінці кафедри.

Освітні програми враховують особливості майбутньої професійної діяльності здобувачів (робота в команді в умовах ризиків та невизначеності, прийняття креативних рішень і т.ін.), орієнтована на набуття соціальних навичок (особистісна ефективність, комунікативні навички, навички стратегічного управління).

З метою забезпечення високої якості професійної підготовки запроваджено співробітництво із підприємствами та організаціями. Співпраця здійснюється з провідними туристичними агентствами та туристичними операторами з багаторічним досвідом надання туристичних послуг як на внутрішньому, так і на міжнародному туристичних ринках України та Світу: Агентство з розвитку Дніпра, Громадська організація «Дивна Україна», Дніпропетровське відділення туроператора «TEZ TOUR», ТОВ «Інтурист Дніпро», ТОВ Туристична фірма «Сіндбад», ТОВ «Сучасна освіта», Дніпропетровська філія ТОВ «Пілот», Туристична агенція «Поїхали з нами», ДФ ТОВ «Віа Київ», Туристична компанія «Туртайм», Турагенство «KS-TOUR», Туристична агенція «Space Travel», ТОВ «Контур», Туристична агенція «Море турів», Туристичний оператор «Символ». У процесі реалізації співпраці з роботодавцями підписані договори про співробітництво; відбувається погодження у майбутніх роботодавців тем магістерських робіт з метою максимального наближення змісту підготовки здобувачів до наукових та виробничих потреб. Представники роботодавців подають свої рекомендації, щодо вдосконалення практик та навчальних дисциплін.

Другим питанням, яке розглянуто членами Комітету з якості академічних стандартів, стало питання щодо підвищення об’єктивності визначення викладачів-лідерів кафедри за результатами опитування «Викладач очима здобувача». З цією метою запропоновано внести зміни до процедури визначення викладачів-лідерів кафедри та винести їх на розгляд і затвердження ректорату Університету.

school and education

Гаряча лінія

067-626-25-52