Університету імені Альфреда Нобеля

Гаряча лінія

067-626-25-52

КУЛЬТУРА ЯКОСТІ ОСВІТИ

Про програмні продукти та технологічні рішення, які використовуються в освітньому процесі та готують випускників до практичної діяльності

26 жовтня 2021 року відбулося засідання Комітету з якості академічних стандартів. Під час обговорення першого питання було з’ясовано, що в ході реалізації освітніх програм науково-педагогічні працівники активно застосовують програмні продукти та технологічні рішення, наприклад, при вивченні курсу «Міжнародна інвестиційна діяльність» та підготовці кваліфікаційної роботи бакалавра здобувачі використовують комп’ютерні програми для оцінки інвестиційної привабливості проєктів, зокрема: COMFAR (COMFAR – Computer model for feasibilities analysis and reporting); PROSPIN (Project Screening and Preappraisal Information System); «PROJECT EXPERT». Це дозволяє сформувати навички, які необхідні для практичної діяльності експерта з міжнародного інвестування. В курсі «Міжнародні фінансові відносини» для набуття навичок торгівлі на фондових біржах використовується симулятор торгів Stock Market Simulator (https://www.investopedia.com/simulator/), який є у вільному доступі. При викладанні дисциплін, пов’язаних з економікою підприємства (плануванням та організацією бізнесу) використовуються програмі продукти 1-C Підприємство, MeDoc software. Для набуття навичок з комп’ютерної графіки, дизайну та Web-розробки використовуються: мови програмування (Java, JavaScript) та відповідні IDE (IntelliJ IDEA, Web Storm), графічні пакети CorelDraw, Adobe Photoshop, Adobe Illustrator, мови HTML, CSS3 та середовище розробки Visual Studio Code. Для набуття навичок з аналізу даних, у тому числі Big Data використовуються: Miro, програма для обробки та візуалізації даних Tableau Public, мова R та IDE R Studio, Microsoft Power BI Desktop. Для формування практичних навичок роботи з системами в різних управлінських ситуаціях 1-C Enterprise, СRM «Бітрікс24», YouControl.

В освітньому процесі використовуються ліцензована хмарна платформа Zoom для проведення онлайн занять, веб сервіс Google клас для поширення навчальних матеріалів серед здобувачів, електронні словники МультиЛекс, ABBYY Lingvo, TERMIUM Plus, INTENT, MULTITRAN, GIGATRAN, Termcoord glosarries, EuroTermBank, інтернет-додатки Reverso і Quizlet, інтернет-ресурс «Український лінгвістичний портал», створений Українським мовно-інформаційним фондом НАН України, комп’ютерні системи автоматизованого перекладу у демоверсіях Trados, MemoQ, SmartCAT, Memsource cloud technology та інші.

Програмний продукт (1С) при вивченні дисципліни «Підприємництво:1С», здобувачі вивчають ведення бухгалтерського і управлінського обліку в комерційних організаціях, а також для формування статистичної та податкової звітності.

Застосовується сучасне програмне забезпечення: програми VAAL (фоносемантичний аналіз), дизайнерські програми Canvas, Pixart, AAALogo, інтерактивні карти X-mind, MindMeister, онлайн дошка Miro, інтерактивні дошки (Trello, JamBoard), платформи для створення інтерактивних презентацій (Prezi, Canva) тощо.

З метою підвищення якості освітнього процесу та ефективності використання програмних продуктів і технологічних рішень, які впроваджуються в освітній процес і готують випускників до практичної діяльності під час засідання Комітету сплановані подальші кроки колективу Університету.

Також, під час засідання Комітету, було розглянуто питання про внесення змін та доповнень на сайті Університету щодо питань забезпечення якості вищої освіти.

school and education

Гаряча лінія

067-626-25-52