Університету імені Альфреда Нобеля

Гаряча лінія

067-626-25-52

КУЛЬТУРА ЯКОСТІ ОСВІТИ

Христина Явтушинська, студентка спеціальності «Міжнародні економічні відносини» про Erasmus+ (Національний університет м.Жешув (Польща) 02.2019-06.2019)

Березень 2019

Христина Явтушинська, студентка 2 курсу, спеціальності «Міжнародні економічні відносини»

Приймаючий університет: Національний університет м. Жешув (Польща)

Період міжнародної мобільності: 02.2019-06.2019

Звіт з програми академічної мобільності «Erasmus+»

Привіт всім з міста Жешув, Польща.

Мене звати Христина, я — студентка 2-го курсу в університеті Альфреда Нобеля. 

Моя спеціальність — Міжнародні Економічні Відносини.

Близько 3 тижнів тому моє життя зазнало значних змін. Яких? Я приїхала за програмою обміну студентами «Erasmus+» в незнайоме для мене місце, де абсолютно все для мене є новим! Нові люди, нові думки, нові враження — нове життя.

Я навчаюся у Національному Жешувському Університеті за спеціальністю «Економіка». Всі студенти, які вчаться зі мною разом — хлопці та дівчата з різних країн: Італія, Іспанія, Німеччина, Португалія, Туреччина, Хорватія, Молдова, Вірменія, Азербайджан. Такого культурного обміну я й уявити собі не могла!

Хочу поділитися деякими організаційними моментами з майбутніми Erasmusівськими студентами. У перший день мого прибуття мене зустріла дівчина-волонтер з мого університету, мене поселили в гуртожиток і я почала потроху вивчати місто. Через пару днів була перша зустріч з представниками приймаючої сторони «Erasmus», де мені дали всю необхідну інформацію (куди піти, щоб отримати стипендію, заплатити за карту студента, зробити проїзний квиток на семестр і т.п.). Через 3 дні ми вперше зустрілися з координатором моєї спеціальності, де отримали розклад і всі подальші керівництва з навчання.

Розклад як в найкращих мріях студента — у нас є більш ніж достатньо часу, щоб подорожувати, але при цьому не пропускати заняття.

Наприклад, на цих вихідних ми з моїми новими друзями різних національностей вирушили до Братислави (Словаччина) і до Будапешту (Угорщина). Саме чудове з усього — це те, що ми не просто подорожували й пізнавали нові місця, але і продовжували краще пізнавати один одного (як особисто, так і в цілому, впізнавати нову культуру).

Доречно було б сказати, що стипендія цілком покриває всі витрати на подорожі, і на проживання, і на шопінг. Хіба це не чудово?

Живу я в гуртожитку «Філон». У моєму блоці 2 кімнати по 2 людини, у нас загальна ванна кімната, проте в кожній кімнаті є свій холодильник. Кухня йде одна на поверх: спочатку я думала, що це може бути проблематично, але виявилося, що навпаки: це так весело, тому що ти кожен раз можеш готувати щось з новою людиною!

Розташування гуртожитку більш, ніж відмінне: до центру їхати хвилин 15 на громадському транспорті, до одного з найбільших шопінг-центрів — близько 10 хвилин. До будь-якого корпусу університету теж можна дістатися за 7-10 хвилин.

Громадським транспортом раніше я особливо не користувалася, але тут це так зручно: все ходить чітко за часом, і самі автобуси охайні, нові й комфортні.

В цілому, так багато вражень, що складно вмістити їх в одне оповідання. Так багато нових облич, які зібралися з усіх точок світу разом! Дізнаватися менталітет інших людей виявилося в рази цікавіше, ніж це можливо собі уявити.

Моє життя зараз — це те, заради чого взагалі й варто жити. Кожну хвилину я відчуваю, що я щаслива і перебуваю саме там, де мені судилося бути. Я безмежно вдячна долі за те, що надійшла саме в цей університет і отримала таку можливість набратися неоціненного досвіду для свого майбутнього.

Христина Явтушинська

school and education

Гаряча лінія

067-626-25-52