Університету імені Альфреда Нобеля

Гаряча лінія

067-626-25-52

КУЛЬТУРА ЯКОСТІ ОСВІТИ

Софія Шаня, МГ-21англ, про участь у програмі "Семестр за кордоном" в Університеті Мугли, Туреччина

Про навчання за обміном обміну мріє чи не кожен студент. Для когось – це подорожувати у різні країни, для когось підтягнути мову, або знайти нових друзів-іноземців. Є й ті, для яких Еразмус – це, перш за все, можливість нових викликів та тестування своїх можливостей.

Цього року мені пощастило навчатися протягом одного семестру в Університеті Мугли, Туреччина. це була чудова можливість подивитися на Туреччину не тільки через курорти та 5-ти зіркові готелі "all inclusive", а і дізнатися та відчути звичне життя.

Досі я пригадую цей досвід як довгу насичену подорож, з купою вражень та знайомств.

Основними викликами було знайти нормальне житло, вивчити маршрути й дороги (перший тиждень я ходила лише з гугл-мапами), знайти друзів, адаптуватись до спілкування англійською та навчитись розмовляти мовою жестів з турками, тому що більшість не розуміє англійської мови. 

Університет Мугли в Туреччині як ціле місто. він має дуже велику територію, ліс, транспорт який підвозить тебе до факультетів, кафе та навіть зоопарк.

Усі 4 місяці я дивилася на неймовірні гори, ввечері на зоряне небо, а вдень на море, яке знаходиться в 30 хвилинах на автобусі від університету.

Завдяки мобільності "Семестр за кордоном" я зустріла людей (які потім стали нам мені друзями) з різних країн – Словаччини, Боснії та Герцеговини, Франції, Йорданії, Мальти.

Університет знаходиться у центрі провінції Мугла, і в декількох годинах від нашого містечка знаходяться курортні міста такі як Бодрум, Мармаріс, Олюденіз, з неймовірно кристально чистою водою та краєвидами, тому не втрачаючи можливості, ми їли смачну їжу, гуляли в горах, купалися в морі, їздили в різні міста поряд та гуляли до ранку, ну і звісно ще й плідно навчалися.

Дружба з іноземцями це дуже класний досвід. спілкування з ними дають розуміння менталітету кожної країни, це дуже допомагає, якщо хотіли кудись переїхати або під час подорожі у вас точно у тій країні є знайомі!

Під кінець свого перебування за програмою Еразмус в Туреччині ти й сам не помічаєш, в який момент ти починаєш говорити турецькою, пити галони чаю та вітати людей їхньою мовою 

Роблячи підсумки, скажу, що навчальна мобільність – безцінний і дуже корисний досвід. Він допоміг мені побачити нові місця, знайти нових друзів (до яких тепер можна їздити у гості), отримати нові знання. Зі свого досвіду (який хочеться повторити), можу порадити тільки одне: не бійтеся труднощів, вірте в себе – подавайтеся!

school and education

Гаряча лінія

067-626-25-52