Університету імені Альфреда Нобеля

Гаряча лінія

067-626-25-52

КУЛЬТУРА ЯКОСТІ ОСВІТИ

Неділько Аліна, студентка групи ФЛ-20-4, спеціальності "Філологія.Переклад" про Erasmus+ в Університеті Оулу, Фінляндія (Oulun Yliopisto) осінній та весняний семестри (2022-23 рік)

Навіть і не мріяла, що мені пощастить навчатися за кордоном, в одній з найбільш холодних країн світу – Фінляндії. Цей рік, по-справжньому став моїм виходом із зони комфорту, завдяки практиці, новим знайомствам, подорожам та звичайно ж великій кількості розмовної англійської(*мовний бар'єр та страх допустити помилку зійшли нанівець). Зараз пригадую з посмішкою на вустах всі моменти, і навіть уявити складно, що коли отримала підтвердження, першою думкою в голові було - відмовитись. Тож, головна порада від мене майбутнім студентам : "Ніколи не сумнівайтеся у собі, у своїх силах. Просто робіть, і одного дня, у вас обов'язково все вийде :) "

Саме навчання було цікавим, дисципліни для вивчення ми обирали самостійно, тому кожен міг знайти те, що буде підходити саме йому. Ось, наприклад, восени у мене були такі дисципліни, як: Survival Finnish, Conversation Analysis, Introduction to Irish Study, Psychoanalysis and Literature, Digital humanities, а на весні я вивчала : The Baltic Sea.Marine Environment and People, Scandinavian Prehistory, The New Elizabethan Age :70 years of rise and fall 1953-2023, Finnish culture. Дисципліни різноманітні, але на жаль більшість із них зовсім не мають аналогів у моєму домашньому розкладі, тому доводилось поєднувати навчання у двох університетах одночасно. Будні були насиченими, спочатку ти біжиш на пари до фінського універу, потім вертаєшся у кампус аби встигнути на онлайн пари, потім знову заняття в універі, а у вечорі на тебе чекає купа домашнього завдання. Спочатку було складно, але з часом звикаєш до такого "нормального" темпу і в тебе, з'являється трохи вільного часу, котрий ти наповнюєш подорожами та новими знайомствами. Взимку, я доєдналася до команди ESN Oulu (Erasmus Students Network), і у свій вільний час я допомагала з організацією свят, вечірок і просто цікавих івентів.

Erasmus+ це не лише про навчання, а й про міжнародний досвід, подорожі та нових друзів зі всього світу.

Завдяки практиці в Фінляндії, я не лише покращила рівень розмовної англійської, але й втілила свою мрію - побувати в Норвегії. І більше того, разом з іншими студентами ми відвідали місто, де живе Санта Клаус, побачили Лофотенські острови, плавали у Північно-Льодовитому океані, годували Північних оленів, дарували свої обійми хаскі та навіть каталися на санях з ними. Неодноразово спостерігали північне сяйво, і в останні дні бачили білі ночі.

Декілька порад для майбутніх студентів:

○ Нічого не бійтеся, не завжди все виходить з першої спроби

○ Частіше гуляйте на свіжому повітрі 

○Завантажте додатки на смартфон, що допоможуть вам у майбутньому, такі як Oulu campus navigator' та Tuudo (для пошуку кабінету в Університеті Оулу), Nysse' та Oulu Reittiopas (розклад автобусів)

○Спілкуйтеся з іншими студентами(*особливо з місцевими, вони знають багато кльових лайфхаків та в курсі всіх подій)

○ велосипед, точно стане вам у нагоді (навколо кампусу ліс з доріжками для велосипедів, тому тут є де покататися)

Я вдячна за цю можливість, це незабутній досвід для мене)

school and education

Гаряча лінія

067-626-25-52