Університету імені Альфреда Нобеля

Гаряча лінія

067-626-25-52

КУЛЬТУРА ЯКОСТІ ОСВІТИ

Конгрес - 2008

У 2003 році в Університеті імені Альфреда Нобеля було створено меморіальну залу лауреатів Нобелівської премії з економіки. За час свого існування вона стала провідним центром наукової та освітньої діяльності, де проходять найрізноманітніші заходи, що стають подією у світовій науці та привертають велику увагу вчених, науково-педагогічних працівників України, та інших держав.

Продовжуючи справу увічнення найвидатніших представників світової інтелектуальної еліти — ЛАУРЕАТІВ НОБЕЛІВСЬКОЇ ПРЕМІЇ, у 2008 році університетом було прийнято рішення про встановлення у Дніпрі на честь 40–річчя заснування банком Швеції премії з економіки в пам'ять Альфреда Нобеля унікального пам’ятного знака — скульптурну композицію «ПЛАНЕТА АЛЬФРЕДА НОБЕЛЯ», аналога якому немає ані в Україні, ані у світі.

plan

Скульптурна композиція висотою п’ять метрів із символічною земною кулею діаметром три метри, із зображеннями всіх, з 1901 року, лауреатів Нобелівської премії (в 6 номінаціях) на бронзових медалях (діаметр медалей 115 мм) було встановлено в Університеті імені Альфреда Нобеля.

Мета створення скульптурної композиції – славити й популяризувати науку і творчий геній людини, її прагнення до світла і добра, возвеличувати імена талановитих піонерів наукової думки на планеті ЗЕМЛЯ.

Цей унікальний пам’ятний знак виготовлено фахівцями ДП «ВО Південмаш ім. О.М.Макарова» з корозійностійких металів, в основному з матеріалів утилізованих стратегічних ракет як символ внеску народу України у справу ядерного роззброєння на нашій планеті та, водночас, як символ могутності України – світового лідера космічно-будівної галузі.

Урочисте відкриття скульптурної композиції – «ПЛАНЕТА АЛЬФРЕДА НОБЕЛЯ» відбулося 12 вересня 2008 року у рамках Першого Міжнародного Нобелівського економічного форуму.

В Університеті імені Альфреда Нобеля вперше в Україні відбувся Міжнародний Нобелівський економічний форум «Світова економіка XXI століття: цикли та кризи». Форум проходив 11-13 вересня 2008 року та зібрав понад сто учасників з різних регіонів України та країн близького та далекого закордоння.

Титульними організаторами Форуму стали провідні наукові заклади України та Росії: Національна академія наук України, Російська академія наук, Інститут економіки та прогнозування НАН України, Інститут економіки РАН, Інститут світової економіки та міжнародних відносин НАН України, Інститут економічних стратегій РАН, Московський державний університет ім. М.В. Ломоносова та інші.

Учасники Форуму протягом чотирьох пленарних та двох секційних засідань заслухали та обговорили доповіді вчених з України, Румунії, Росії, США, Польщі та інших країн з глобальних проблем циклічного розвитку, познайомилися з новітніми дослідженнями у цій сфері, перш за все з роботами Нобелівських лауреатів з економіки. Одним з центральних питань форуму був прогноз розвитку світової цивілізації до 2050 р.

У виступі ректора УАН, професора Б.І.Холода були окреслені подальші перспективи розвитку Нобелівського руху в Україні.

school and education

Гаряча лінія

067-626-25-52