Університету імені Альфреда Нобеля

Гаряча лінія

067-626-25-52

КУЛЬТУРА ЯКОСТІ ОСВІТИ

Конгрес - 2012

Підсумки Третього Всесвітнього Нобелівського економічного Конгресу

«Роль економічної науки у формуванні національних стратегій» - основна тема наукової дискусії на Конгресі.

Як зазначено у Резолюції Конгресу, "найактуальнішим завданням сьогодні, яке повинна вирішувати міжнародна наукова спільнота, є формування ефективної стратегії розвитку світової та, зокрема, національних економік, яка повинна ґрунтуватися на досягненнях нобелівських лауреатів з економіки та провідних вчених світу, на адаптації їхніх ідей до сучасних процесів ".

prez1

Обговоренню цієї актуальної теми були присвячені пленарні та секційні засідання, на яких з основними доповідями виступили Єрмолаєв А.В. директор Національного інституту стратегічних досліджень при Президенті України, Гжегож Колодко, ексвіце-прем'єр-міністр Республіки Польща, професор економіки, директор дослідницького інституту"TIGER" (Університет Козьмінського, Варшава), Макс Альєр, офіційний представник МВФ в Україні (Макс Альєр), інші керівники національних економічних інститутів і провідні економісти світу з України, Російської Федерації, Білорусі, Казахстану, Румунії, Польщі, Чорногорії…

zalsto

Конгрес-2012 привітали Президент України Віктор Янукович, Президент Національної академії наук України Борис Патон, губернатор Дніпропетровської області Олександр Вілкул, міський голова Іван Куліченко. У роботі Конгресу взяв участь Генеральний консул Республіки Польща в Україні Ян Гранат.

За результатами зустрічей з учасниками Конгресу, які представляли навчальні заклади та установи з України та інших держав, Університетом підписано Угоду про співпрацю з Північно-Кавказьким інститутом бізнесу, інженерних та інформаційних технологій (Армавір, Російська Федерація), план дій з Університетом імені Хелени Ходковської (Варшава, Республіка Польща), погоджено зміст та парафовано угоди з Білоруським торгово-економічним університетом (Гомель, Білорусь) та Національним інститутом стратегічних досліджень при Президенті України (Київ).

Усього на пленарних засіданнях було заявлено 24 доповіді. Для виступів на секційних засіданнях заяви подали 130 учасників.

За традицією Конгрес розпочався урочистим врученням нагород переможцям Другої Всесвітньої Нобелівської студентської Інтернет-Олімпіади з економіки, які цього року представляли університети України, Росії, Білорусі. Переможці отримали спеціальні призи, дипломи та грошові премії (партнером призового фонду Конгресу виступило Дніпропетровське регіональне відділення банку «Фінанси та Кредит»).

olimp

Спеціальні нагороди вперше отримали 3 студентські баскетбольні команди – переможці та призери Турніру з баскетболу на Кубок БФ «ПЛАНЕТА АЛЬФРЕДА НОБЕЛЯ».

basket

У рамках Конгресу активно працювали 4 секції, присвячені ювілейним датам з дня народження лауреатів Нобелівської премії з економіки та інших відомих учених-економістів, зокрема:

Секція 1. «Монетарні аспекти сучасного економічного розвитку» (до 100-річчя від дня народження лауреата Нобелівської премії з економіки М. Фрідмана)

Секція 2. «Математизація економіки або економізація математики: ефект синергії» (до 100-річчя від дня народження лауреата Нобелівської премії з економіки Л. В. Канторовича)

Секція 3. «Нова генерація нобелівських ідей» (за підсумками Другої Всесвітньої Нобелівської студентської Інтернет-Олімпіади з економіки)

Секція 4. «Сучасні теорії циклів: спадкоємність і модернізм» (до 120-річчя від дня народження М. Кондратьєва)

У роботі третьої – студентської секції разом зі студентами-переможцями Інтернет-олімпіади, взяли також участь старшокласники міських шкіл та ліцеїв (НВК №100 та Міського юридичного ліцею) – партнерів Університету – переможці нобелівських олімпіад, турнірів, конкурсів есе.

olsmo

Ключовими питаннями, які були обговорені на пленарних та секційних засіданнях, стали: вплив інновацій на економічний розвиток, можливості випереджального розвитку країн, формування національних стратегій розвитку, монетарні аспекти сучасного економічного розвитку, сучасні теорії циклів, вплив математики на економіку та, навпаки, розвиток новелістики й поширення Нобелівського руху у світі тощо.

За результатами дискусій та обговорення учасниками Третього Всесвітнього Нобелівського економічного конгресу прийнято рекомендації, серед яких:

  • рекомендувати державним і політичним діячам, науковій громадськості та представникам ділових кіл ініціювати розробку національних і міжнаціональних стратегій розвитку і співробітництва з метою запобігання руйнівним наслідкам глобальних криз;
  • продовжити наукові дослідження щодо циклічності економічного розвитку, зосередивши увагу на розробці сучасних інструментів і технологій запобігання та уникнення криз, методів економічного управління країнами в періоди циклічних коливань, методик адекватного та об’єктивного вимірювання наслідків криз і прогнозування їх у майбутньому;
  • розвивати міжнародну і регіональну інтеграцію для підвищення конкурентоспроможності країн, розширити практику створення міжнародних стратегічних інноваційно-технологічних альянсів для виконання науково-дослідних програм з економічного розвитку та організації міжнародної інноваційно-технологічної біржі для залучення внутрішніх і зовнішніх інвестицій до фінансування інноваційних проєктів;
  • продовжити ініціативи з видання Нобелівських лекцій, систематичного проведення Нобелівських читань і наукових конкурсів, присвячених працям лауреатів Нобелівської премії;
  • розширити наукові межі Всесвітньої студентської Нобелівської Інтернет-олімпіади, включивши до конкурсної програми інші науки, окрім економіки;
  • підтримати пропозицію про проведення у травні 2014 р. у Дніпрі Четвертого Всесвітнього Нобелівського економічного конгресу та сприяти залученню до участі в ньому лауреатів Нобелівської премії, провідних світових вчених. Основною темою дискусії на Четвертому Всесвітньому Нобелівському економічному конгресі визначити таку проблему: «Економічна теорія та господарська практика: суперечлива взаємодія».

Наукові роботи Конгресу було опубліковано у двох томах видання Університету імені Альфреда Нобеля – «Бюлетень Міжнародного Нобелівського економічного форуму».

bul1 bul2

Під час роботи Конгресу була організована виставка науково-методичної літератури Університету імені Альфреда Нобеля.

kni

Культурна програма Конгресу привела його учасників у музеї, до «Північних воріт» Дніпра, а також до пам'яток різних міст області – Новомосковська, Петриківки тощо.

Спеціальною подією Конгресу стало урочисте відкриття виставки плакату «Жінки у польській науці» (спільний проєкт разом із Генеральним Консульством Республіки Польща в Україні) за участю пана Яна Граната, Генерального Консула Республіки Польща в Україні.

otvi

school and education

Гаряча лінія

067-626-25-52