Університету імені Альфреда Нобеля

Гаряча лінія

067-626-25-52

КУЛЬТУРА ЯКОСТІ ОСВІТИ

Проєкт Модуль Жан Моне 2023-2026

№ 101126795 — EuSANU — ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCH-RSCH

EuSANU «Висвітлення нової архітектури європейської безпеки у викладанні та наукових дослідженнях»

В липні 2023 року Єврокомісією було схвалено заявку кафедри глобальної економіки на участь в проєкті Еразмус+ «Модуль Жан Моне». Команду проєкту склали викладачі кафедри – проф., д-р екон. наук Світлана Федулова, проф., д-р екон. наук Анатолій Задоя та доц., канд. політ. наук Руслан Ключник, які протягом 2022-2023 рр. готували заявку.

При підготовці проєкту команда заручилась колосальною підтримкою Центру міжнародної діяльності та академічної мобільності, Центру грантових проєктів і проректора з міжнародної діяльності Тамари Іщенко.

У 2022 році викладачі пройшли навчання в «Школі грантрайтера» з підготовки заявки для участі в проєкті Еразмус+ «Модуль Жан Моне», який проводив Центр грантових проєктів.

У вересні Центром міжнародної діяльності та академічної мобільності було завершено процедуру підписання грантової Угоди і з 01 жовтня 2023 року розпочалася безпосередня реалізація проєкту № 101126795 — EuSANU— ERASMUS-JMO-2023-HEI-TCH-RSCH, EuSANU Висвітлення нової архітектури європейської безпеки у викладанні та наукових дослідженнях / Highlighting the New European Security Architecture in Teaching andResearch.

Тривалість проєкту – три роки (01.10.2023 р. – 30.09.2026 р.).

В пропонованому проєкті поставлено наступні завдання:

  1. Реалізувати дослідження та перший досвід викладання для студентів, молодих дослідників, вчених і практиків з питань формування сучасної архітектури європейської безпеки та важливості європейської інтеграції України, а також щільної прив’язки України до європейського ринку та ділової культури.
  2. Реалізувати публікаційну активність та поширити результати наукових досліджень і практичних рекомендацій студентів, молодих дослідників, вчених і практиків щодо питань майбутнього бачення колективної безпеки під впливом російсько-української війни у глобалізованому світі та подолання продовольчої і енергетичної криз в Європі та світі.
  3. Створити інтерес до ЄС і відносин між Європейським Союзом та США і розуміння майбутнього бачення колективної безпеки під впливом російсько-української війни шляхом створення полюса європейських знань в Університеті імені Альфреда Нобеля.
  4. Сприяти впровадженню погляду на економічну взаємозалежність країн та глобалізаційні / деглобалізаційні процеси на початку XXI століття в ЄС та світі серед політиків на місцевому та державному рівнях, державних службовців, представників громадянського суспільства, представників різних рівнів освіти та засобів масової інформації.
  5. Проводити індивідуальні курси з питань розвитку Європейських країн в умовах глобалізаційних / деглобалізаційних процесів на початку XXI століття, актуальних для випускників у їх професійному житті.

Концептуальний підхід проєкту EuSANU розкривається через синергію пропонованих трьох навчальних модулів європознавчого курсу, міждисциплінарність, створення діалогу між академічним світом і суспільством та виконання цілей стратегічного розвитку Університету.

Проєкт EuSANU представляє собою:

  1. Європознавчий курс «Архітектура європейської безпеки: виклики та тенденції», який включає три міждисциплінарні навчальні модулі:
  • Парадигма нової системи європейської безпеки: Європейська безпека і Україна (проф., д-р екон. наук Анатолій Задоя);
  • Відносини між Європейським Союзом та США: розуміння майбутнього бачення в світлі нової системи європейської безпеки (доц., канд. політ. наук Руслан Ключник);
  • Подолання продовольчої та енергетичної криз: торгівля та логістика (проф., д-р екон. наук Світлана Федулова). 
  1. Створення полюса європейських знань в Університетів щодо питань міжнародного регіонознавства
  2. Наукові дослідження в сфері колективної безпеки та глобалізаційних явищ в XXI столітті
  3. Створення віртуального контенту циклу вебінарів для підвищення кваліфікації
  4. Висвітлення результатів проєкту EuSANU, охоплення широкої громадськості та поширення знань про глобалізаційні/деглобалізаційні процеси на початку XXI століття в ЄС та світі у найширших колах суспільства (за межами наукової спільноти та спеціалізованої аудиторії), створення умов реалізації інклюзії.

Цільова аудиторія: проєкт пропонується студентам, які навчаються на бакалаврському рівні освіти, перш за все спеціальностей Міжнародні економічні відносини, Маркетинг, Менеджмент, Підприємництво, торгівля та біржова діяльність, 3-го та 4-го року навчання, а також проєкт буде корисним для наукової спільноти та громадськості і інших зацікавлених сторін.

Після успішного завершення проєкту всі студенти/учасники отримають сертифікати учасника проєкту Еразмус+ «Модуль Жан Моне» про вивчення і складання відповідного навчального курсу/циклу вебінарів з підвищення кваліфікації з зазначенням кількості кредитів.

Викладання європознавчого курсу почнеться з весняного семестру 2023-2024 навчального року для студентів 4 курсу спеціальностей Міжнародні економічні відносини, Маркетинг, Менеджмент, Підприємництво, торгівля та біржова діяльність. Завідувачами кафедр внесені відповідні зміни в робочі навчальні плани.

У відповідності до умов проєкту, до початку викладання європознавчого курсу будуть підготовлені відповідні навчальні матеріали, доступ до яких отримають студенти.

Пропонована синергія міждисциплінарних навчальних модулів європознавчого курсу створює міждисциплінарні зв’язки (міжнародна економіка, екологічна економіка, міжнародні економічні відносини, політологія, міжнародне економічне право) та дає можливість створити транснаціональний вимір проєкту.

На весні 2024 р. відбудеться Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених та студентів «ТРАНСФОРМАЦІЯ ЕКОНОМІЧНИХ СИСТЕМ ТА ІНСТИТУТІВ У НОВИХ ГЕОСТРАТЕГІЧНИХ РЕАЛІЯХ», яка проводиться кафедрою глобальної економіки кожного року, двічі на рік, і одна з них, що навесні буде присвячена і проблемам архітектури європейської безпеки.

Для обговорення результатів досліджень, отриманих в рамках проєкту EuSANU буде створено окрему секцію на зазначеній конференції під назвою «Нова архітектура європейської безпеки в сучасних геостратегічних реаліях».

В рамках зазначеної конференції буде проводитись Круглий стіл за секцією «Нова архітектура європейської безпеки в сучасних геостратегічних реаліях» за участю науковців з України та Європи; української та європейської громадськості (організацій громадянського суспільства); державних органів влади України та місцевих органів самоврядування в регіонах; безпекових служб України.

В осени 2023 р. вже почалось створення в Університеті імені Альфреда Нобеля «Лабораторії міжнародного регіонознавства» (Lab-IRS) при кафедрі глобальної економіки. Lab-IRS буде базою створення полюса європейських знань щодо питань формування архітектури європейської безпеки у викладанні та наукових дослідженнях в Університеті імені Альфреда Нобеля.

По завершенню проєкту EuSANU при Lab-IRS заплановано видати колективну монографію «Архітектура європейської безпеки в XXI столітті». Монографія буде видана двома мовами (українська та англійська) в електронному вигляді і розміщена в віртуальній бібліотеці Lab-IRS та віртуальній бібліотеці Університету імені Альфреда Нобеля.

13 жовтня 2023 р. в рамках проєкту EuSANU була відкрита кафедральна наукова тематика «Економічна взаємозалежність країн, колективна безпека та глобалізаційні явища в XXI столітті» (держ. реєстр. номер: 0123U104208).

Відкриття кафедральної наукової тематики за напрямом проєкту EuSANU дасть можливість привернути увагу до проєкту та його проблематики усіх науковців та викладачів кафедри.

На весні 2024 р. заплановано проведення 9 вебінарів та створення віртуального контенту циклу вебінарів для підвищення кваліфікації, які будуть організовані за напрямами європознавчих курсів

Заходи будуть відкритими для студентів та науковців з України та Європи; української та європейської громадськості (організацій громадянського суспільства); державних органів влади України та місцевих органів самоврядування в регіонах; безпекових служб України.

Усі учасники вебінарів, які прослухають всі вебінари зможуть отримати сертифікати про підвищення кваліфікації із зазначенням годин, кредитів та тем, які були розглянуті.

Цикли вебінарів планується проводити всі три роки існування проєкту в оновлених версіях.

Усі заплановані і перелічені заходи будуть висвітлюватись на сторінках соціальних мереж проєкту EuSANU та сайті Університеті імені Альфреда Нобеля.

school and education

Гаряча лінія

067-626-25-52