Університету імені Альфреда Нобеля

Гаряча лінія

067-626-25-52

КУЛЬТУРА ЯКОСТІ ОСВІТИ

Кафедра інформаційних технологій

Співпраця України та Німеччини триває

В рамках міжнародного проекту «Східне партнерство» (DAAD) з 3 по 10 липня 2023 р. відбувалась активна взаємодія представників 3 європейських університетів: Бранденбурзького університету прикладних наук (Німеччина), Університету імені Альфреда Нобеля (Україна), Національного університету «Одеська політехніка» (Україна). В. Майстер, віцеканцлер університету з якості навчання та міжнародної діяльності; проф. О. Левіна (м. Бранденбург, Німеччина); Ю. Барташевська, завідувач кафедри ІТ; Г. Рижкова, доцент кафедри МТП (м. Дніпро, Україна); С. Філиппова, директор інституту економіки та менеджменту; Л. Некрасова, завідувач кафедри економіки (м. Одеса, Україна) взяли участь у ряді заходів, а саме: семінарі з цифрового навчання (формати, методи, інструменти, платформи), практикумі з розробки та застосування антикризових методів навчання, презентації та практичному навчанні у студії відеопродакшну, семінарі з застосування генеративних інструментів ШІ, записі подкастів та обговоренні майбутніх спільних навчально-дослідних заходів.

Отримані знання і навички безумовно будуть корисні та використані університетами-партнерами для підвищення якості навчання в умовах цифровізації.


Важливий та довгоочікуваний момент для кожного з нас! +1 акредитована програма

25 квітня 2023 р. рішенням Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти було акредитовано освітньо-професійну програму «Комп’ютерні науки» бакалаврського рівня вищої освіти Університету імені Альфреда Нобеля.

Що це означає для студентів?

✌? Якість освіти: Акредитація гарантує, що програма відповідає певним стандартам якості освіти. Це означає, студент отримає належну освіту, яка відповідає вимогам ринку праці

✌?Підвищення престижу: Акредитація додає престижу до програми, оскільки вона визнана іншими установами та професійними організаціями. Варто сказати, що це приваблює роботодавців!

Цьогоріч для тих, хто бажає опановувати ці знання та навички англійською — цього року в Університеті імені Альфреда Нобеля стартує англомовна програма!

Захист звітів виробничої практики магістрів


Міжнародний проект «Цифрова Україна: забезпечення академічного успіху в умовах кризи»: обмін досвідом

В рамках спільного Міжнародного проекту між Бранденбурзьким університетом прикладних наук та Університетом імені Альфреда Нобеля передбачено проведення занять для здобувачів ОПП «Комп’ютерні науки» викладачами університета-партнера в рамках дисциплін «Інтелектуальний аналіз даних», «Розробка ПЗ та програмна інженерія», «Системи підтримки прийняття рішень», «Disruptive technologies».

Крім того, передбачено й обмін досвідом з e-Learning між викладачами в рамках візиту у листопаді 2022 р. до Бранденбурзького університету прикладних наук. В циклі навчальних семінарів Барташевська Ю.М. та Рижкова Г.А. мали змогу ознайомитись з можливостями створення контенту та проведення навчання за допомогою Moodle, BigBlueButton, цифровими інструментами Etherpad, Camtasia та ін.


ІТ-ONLINE MARATHON

14-18 листопада 2022 р. вже вдруге на кафедрі інформаційних технологій було проведено ІТ-ONLINE MARATHON. В рамках зустрічі здобувачі мали змогу почути інформацію щодо особливостей роботи компанії Comparus.UA, машинного навчання, децентралізованих технологій та інші цікаві доповіді. Дякуємо компаніям учасницям Comparus.ua, EPAM Ukraine, Distributed Lab, Sigma Software University та спікерам за цікаві доповіді і сподіваємось на подальші зустрічі.


Візит ІТ-першокурсників до компанії SoftServe

7 листопада 2022 р. відбулася екскурсія до компанії SoftServe Dnipro 3 здобувачів 1 курсу спеціальності «Комп’ютерні науки». Студенти мали змогу не тільки подивитись на роботу офісу зсередини, але і задати фахівцям свої питання щодо роботи та технологій.

Дякуємо Ксенії Соболєвій та Тарасу Ніколаєву за цікаву зустріч і сподіваємось на подальшу співпрацю!


Стипендії – здобувачам в рамках Міжнародного проекту «Цифрова Україна: забезпечення академічного успіху в умовах кризи»

В рамках реалізації спільного Міжнародного проекту «Цифрова Україна: забезпечення академічного успіху в умовах кризи» між Бранденбурзьким університетом прикладних наук та Університетом імені Альфреда Нобеля передбачено виплату стипендій здобувачам спеціальності 122 «Комп’ютерні науки». Стипендія рекомендована здобувачам старших курсів в межах програми допомоги внутрішньопереміщеним особам, постраждалим внаслідок воєнних дій і призначена для підтримки та закінчення навчання. В рамках конкурсу було відібрано троє здобувачів спеціальності.

Вітаємо переможців і бажаємо успіхів!


Цікава іноземна мова

Вивчення іноземної мови може складатися не лише із граматичних та лексичних завдань, читання текстів та прослуховування аудіо.

Одне з найголовніших завдань, що постає, - це розвиток критичного, аналітичного мислення та креативності!

Студенти третього курсу спеціальності «Комп’ютерні науки» Університету імені Альфреда Нобеля доклали багато зусиль для створення власного супергероя, його історії та перевірили на креативність своїх одногрупників під керівництвом викладача кафедри іноземних мов Грицкевич П.С.


EPAM – онлайн зустріч

Навчання 1 курсу спеціальності «Комп’ютерні науки» вже розпочато з цікавих зустрічей з ІТ-компаніями. Першою відбулася зустріч з компанією EPAM Ukraine, де фахівці компанії розповіли про відому компанію, різні ІТ-напрямки, їх особливості, та як можна отримати запрошення на роботу мрії.

Чекаємо на нові зустрічі та спільні заходи!


Міжнародний проект «Цифрова Україна: забезпечення академічного успіху в умовах кризи»

❓Бажаєте підвищити рівень своїх знань в IT та підприємництві, опанувати нові інструменти сучасного високооплачуваного фахівця не виходячи з дому з будь-якої точки світу?

? В рамках міжнародного проекту «Цифрова Україна: забезпечення академічного успіху в умовах кризи» (DAAD), Університет імені Альфреда Нобеля разом із Бранденбурзьким університетом прикладних наук (Німеччина) запрошує на БЕЗКОШТОВНЕ навчання з комп’ютерних наук та підприємництва:

✔️лекції, семінари, практичні завдання та кейси;

✔️круті міжнародні спікери-практики;

✔️можливість прокачати професійну англійську та українську;

✔️cертифікат про участь у міжнародному проекті.

Основні курси:

?Інтелектуальний аналіз даних (Data Mining)

?Моделювання бізнес-процесів (BPMN)

?Системний аналіз (System Analysis)

?Проривні технології (Disruptive Technologies)

?Розумна мобільність (Smart Mobility)

?Автоматичний синтаксичний і семантичний аналіз (Automatic Syntactic and Semantic Analysis)

Реєструйтесь за посиланням: https://cutt.ly/ITcourses та встигніть забронювати собі місце!?


Чергові змагання з кіберспорту відбулися!

З 27 по 30 січня пройшов турнір з CS:GO. У грі взяла участь 41 команда із різних закладів освіти: Університету імені Альфреда Нобеля (UAN eSports), Дніпровського університету імені Олеся Гончара, Дніпровського державного медичного університету, Університету митної справи та фінансів, Національного технічного університету «Дніпровська політехніка», Українського державного університету залізничного транспорту, Фахового коледжу ракетно-космічного машинобудування Дніпровського національного університету імені Олеся Гончара, ВСП «Запорізький електротехнічний фаховий коледж НУ “Запорізька політехніка”», ВСП «Індустріальний фаховий коледж Криворізького національного університету», Кам’янського ліцею, КЗО «СЗШ №5» ДМР.

Перемогу у турнірі здобула команда FANTAZERI, яка отримала 1500 грн. та дві чашки з тематикою турніру.

Instagram

Дякуємо керівництву Університету імені Альфреда Нобеля за підтримку виступу наших гравців!


Аналітика даних разом з Гданською політехнікою!

Цього року продовжено практику викладання дисципліни «Інтелектуальний аналіз даних» представником Гданської політехніки. Так, на запрошення кафедри інформаційних технологій Dr. Nina Rizun (Assistant Professor, Department of Informatics in Management) проводить серію лекційно-практичних занять зі студентами 3 курсу спеціальності «Комп’ютерні науки». Здобувачі вищої освіти під керівництвом досвідченого викладача мають змогу опанувати теоретичні та практичні навички обробки природномовних текстів: частотного аналізу, побудови хмари слів та ін.


«Комп’ютерні мережі» у технопарку Університету

Студенти кафедри інформаційних технологій Університету імені Альфреда Нобеля продовжують отримувати практичні навички у технопарку університету. 16 вересня 2021 р. була проведена практика здобувачів 2 курсу по роботі з устаткуванням для оптоволоконних мереж під керівництвом Дениса Якубенко з компанії Deepnet.


«ТОП 3» викладачів кафедри ІТ за дисциплінами весняного семестру 2020/2021 н.р.

За результатами опитування «Викладач очима здобувачів» за дисциплінами весняного семестру 2020/2021 н.р. «ТОП 3» кафедри інформаційних технологій розподілився:

Косарєв В.М. 11,37

Сафронова І.А. 11,23

Рижков І.В. 10,94


Новий партнер кафедри інформаційних технологій

Компанія "Yalantis" стала новим партнером кафедри інформаційних технологій Університету імені Альфреда Нобеля.

Меморандум про співпрацю підписано. Плани обговорено та спільні точки знайдені. Попереду складання плану плідної співпраці, щоб вже з вересня здобувачі освітніх програм "Комп'ютерні науки" зустрічалися з провідними програмістами, проходили практику на реальних проєктах та долучалися до роботи в ІТ-командах кращих компаній України.

В Університеті імені Альфреда Нобеля завжди думають про найкращі умови навчання та перспективи для здобувачів освітніх програм!


27 квітня 2021 р. на кафедрі інформаційних технологій пройшла І Міжнародна науково-практична конференція молодих вчених та студентів "Інформаційні технології: бізнес, наука, освіта" у якій взяли участь провідні вчені та студенти з університетів України, Польщі, Грузії та Німеччини. Результати обговорення важливих тем з ІТ-технологій розміщені у збірнику тез доповідей конференції.


«ТОП 3» викладачів кафедри ІТ за дисциплінами осіннього семестру 2020/2021 н.р.

За результатами опитування «Викладач очима здобувачів» за дисциплінами осіннього семестру 2020/2021 н.р. «ТОП 3» кафедри інформаційних технологій:

Косарєв В.М. 11,66

Барташевська Ю.М. 11,37

Запорожченко О.Є. 11,32


Онлайн екскурсія та практичні поради від SoftServe

9 грудня 2020 р. відбулася чергова зустріч студентів кафедри інформаційних технологій Університету ім. А. Нобеля з компанією SoftServe. Цього разу це була екскурсія новим затишним офісом компанії з Employer Brand Specialist Вероникою Кокаревою, практичні поради щодо написання резюме та проходження співбесіди з роботодавцем від рекрутера SoftServe IT Academy Марії Прокопенко.

Дякуємо за цікаву та змістовну зустріч!


До майбутнього працевлаштування готові!

Саме так можна сказати про онлайн-зустріч студентів 2 курсу кафедри інформаційних технологій Університету ім. А. Нобеля та компанії SoftServe.

13 травня 2020 р. команда SoftServe провела онлайн-заняття за темами резюме і підготовці до інтерв’ю. Студентам була запропонована робота у малих групах, представлена презентація рекрутера з корисними висновками по розглянутій темі.

Також студентам надано можливість підготувати своє резюме, переслати його до компанії та отримати фідбек від рекрутера!

Дякуємо SoftServe за надану можливість спілкування студентів з майбутніми роботодавцями й сподіваємось на подальшу співпрацю!


«ТОП-3» викладачі кафедри 2019/2020

За результатами опитування здобувачів вищої освіти «Викладач очима студентів» у весняному семестрі 2019-2020 н.р. кращими викладачами кафедри ІТ стали:

Вакарчук С.Б.

середній бал 11,48

Косарєв В.М.

середній бал 11,22

Сафронова І.А.

середній бал 11,11.


DevOps: варто чи ні?

25 лютого на кафедрі інформаційних технологій відбулася презентація DevOps напрямку від компанії EPAM.

Студенти 2 курсу спеціальності «Комп’ютерні науки» мали змогу дізнатися про DevOps-напрям та потребу у фахівцях у цій сфері.

Презентація викликала зацікавленість у студентів та численні запитання: як та де навчитись, що знати та уміти і багато іншого.

Дякуємо компанії EPAM за цікаву зустріч і сподіваємося на подальшу співпрацю.


Професійні теми на It Dnipro Conference 2019

6 грудня 2019 р. завідувач кафедри інформаційних технологій була гостем на IT DniproConference – майданчику для ефективної взаємодії технологій, бізнесу та держави.

IT Dnipro Conference – це унікальна подія, що відрізняється комплексним підходом, якістю інформаційного наповнення, практичними знаннями та корисними знайомствами, яка зібрала ключових представників IT-індустрії та бізнес – середовища регіону.

У фокусі конференції: особливості та умови ведення IT бізнесу у Дніпрі; взаємодія IT сектору та місцевої влади; залучення інвестицій у регіон; оподаткування та законопроєкти у сфері IT; ефективне залучення клієнтів та багато іншого.

Дякуємо ІТ Dnipro Community за запрошення та професійну і цікаву інформацію.


Насичений початок листопада’19 студентів-комп’ютерників

На початку листопада 2019 р. відбулася ціла низка цікавих подій для студентів-комп’ютерників різних курсів. Це й екскурсія студентів першого курсу до компанії ISD - партнера Університету, і тематична зустріч з Алексієм Зарубіним - випускником Університету, Senior.NET Developer з AMC Bridge зі студентами 2-го курсу комп'ютерних наук?.

А далі ще багато цікавого...


Студентський хакатон від SoftServe

26.10.2019 р. відразу дві команди здобувачів спеціальності “Комп'ютерні науки” взяли участь у Students Hackathon. Dnipro від компанії SoftServe.

Задачею учасників було розробити застосунок для мініпритулку для тварин «Ми за право на життя», що міститиме актуальну інформацію про потреби тварин, а також полегшить співпрацю між координаторами притулку та охочими допомогти.

Учасники не мали жодних обмежень щодо технологій, мов програмування чи підходів роботи. Експерти компанії та ментори SoftServe IT Academy підтримували студентів у ході розробки проєкту, давали поради та контролювали процес. Учасники були занурені в умови, максимально близькі до реальної роботи в ІТ – вони отримують запит від клієнта, в команді ведуть розробку і презентують свій результат.

І ось вона – жадана перемога! Команда здобувачів 3 курсу здобула 3 командне місце. Вітаємо!


Співпраця з Бранденбурзьким університетом прикладних наук

З 14 по 19 жовтня в рамках договору про співпрацю здобувачі 2 курсу спеціальності «Комп’ютерні науки» відвідували Бранденбурзький університет прикладних наук. Насичений тиждень включав: участь у воркшопі «Business decisions, modelling and implementation» з власним дослідженням; відвідування заняття щодо створення інтерфейсу вебсторінок, «розумного» пошуку; участь у практичному занятті по роботі з DMN системою та проведення імітацій.


Нові студенти – нові враження

20 вересня 2019 р. відбулася перша екскурсія нових студентів спеціальності до ІТ-компанії Luxoft, де студенти мали змогу не тільки почути інформацію щодо основних напрямків та спеціалізацій в ІТ, корисні поради щодо необхідних hard та soft skills, але і почути відповіді на свої запитання.

Обіцяли повернутись, але уже фахівцями!


Опанування професійних навичок. Операційні системи

Навчальний семестр студентів-комп‘ютерників у розпалі. Цього разу в рамках дисципліни “Операційні системи” було проведено майстер-клас, присвячений створенню VM, а також установці та налаштуванню ОС Windows 10. Дякуємо за допомогу у проведенні майстер-класу співробітникам Центру програмно-інформаційних технологій університету, і особливо, Олегу Володимировичу Сабанцеву.


«ТОП 3» кращих науково-педагогічних працівників кафедри інформаційних технологій за результатами 2018/2019 навчального року

У період з 15 квітня по 20 травня 2019 р. департаментом дидактики за підтримки Центру програмно-інформаційних технологій було здійснено опитування «Викладач очима здобувачів» шляхом електронного анкетування здобувачів вищої освіти очної (денної) форми навчання (1-4 курсу бакалавріату та 1 курсу магістратури) за дисциплінами 2018/2019 н.р. «ТОП 3» по кафедрі ІТ виглядає наступним чином:

Косарєв В.М. – 10,79

Барташевська Ю.М. – 10,64

Вакарчук С.Б. – 10,41


Програмування Java разом з менторами IT Academy SoftServe!

1 квітня 2019 р. на кафедрі інформаційних технологій за участю менторів з IT Academy SoftServe було проведено лекцію в рамках дисципліни “Основи програмування” (Java). У рамках зустрічі ментори продемонстрували основні можливості мови щодо обробки помилок та виняткових ситуацій. Студенти брали активну участь в обговоренні, ставили питання, що цікавлять.

Дякуємо команді IT Academy SoftServe за допомогу у формуванні професійних навичок студентів спеціальності.


Кафедра інформаційних технологій Університету імені. Альфреда Нобеля в гостях у EPAM

Нові знайомства та корисні знання завжди приємні, а особливо якщо ці знання надає відома IT-компанія EPAM. 26 березня здобувачі кафедри відвідали дніпровський офіс компанії, де фахівці поділилися інформацією про популярні технології, необхідні навички, необхідні в галузі. Крім того, хлопці могли ознайомитися з програмами та курсами EPAM, тонкощами вступу та навчання. А вчорашні випускники, а сьогодні вже співробітники компанії відповіли на запитання, що цікавлять.


Регіональна студентська наукова конференція «Інформаційні технології в освіті та бізнесі»

22 березня 2019 р. на кафедрі інформаційних технологій відбулася перша студентська наукова конференція "Інформаційні технології в освіті та бізнесі", на якій студенти представили свої доповіді. Тематика була дуже різною: хакінг та прослуховування, штучний інтелект, розробка та дизайн сайтів, мови програмування та їх створення тощо. Більшість доповідей студентів - англійською мовою.

Так тримати!


Весняні навчання здобувачів-комп’ютерників у технопарку Університету

Навчання у студентів у самому розпалі. І ми маємо майстер-клас з дисципліни «Архітектура комп'ютерів» у новому технопарку Університету. Під керівництвом професора кафедри Косарєва В'ячеслава Михайловича та заступника керівника Центру програмно-інформаційних технологій Ковтуна Леоніда Миколайовича студенти-комп'ютерники знайомились із внутрішнім світом комп'ютерів. І нам сподобалось!


І знову технопарк!

На кафедрі інформаційних технологій триває навчання з дисципліни “Комп‘ютерні мережі”. 25.02.19 р. під керівництвом професора кафедри В.М. Косарєва, за участі системного адміністратора Університету О.В. Сабанцева та представника компанії DeepNet Дениса Якубенко пройшов майстер-клас по роботі з оптоволоконним кабелем та спеціалізованим обладнанням зі студентами 2 курсу.

А далі настройка роутерів, маршрутизаторів...


Професійні зустрічі студентів спеціальності «Комп’ютерні науки»

10 жовтня відбулася чергова професійна зустріч студентів спеціальності «Комп’ютерні науки» з представниками ІТ-галузі. Цього разу це була відома компанія Luxoft.

Luxoft - провідний постачальник послуг в області розробки програмного забезпечення та інноваційних ІТ-рішень відома по всьому світу. Клієнти компанії – головним чином великі транснаціональні корпорації.

В ході зустрічі Марія Кот, регіональний директор дніпровського офісу компанії Luxoft, познайомила студентів з напрямами ІТ-сфери, розвіяла деякі міфи, що існують серед новачків.

Особлива увага була приділена компетенціям та навичкам, які повинні мати ті, хто робить перші кроки в ІТ-галузі. А також узнати, які технології будуть потрібні у майбутньому, на думку світових фахівців.

В ході зустрічі студенти мали змогу ставити питання, а найбільш допитливі отримали подарунки від компанії.

Кафедра інформаційних технологій дякує Luxoft за приємну зустріч та сподівається на подальшу співпрацю.


Перші професійні зустрічі студентів спеціальності "Комп’ютерні науки"

12 та 26 вересня для студентів спеціальності "Комп’ютерні науки" відбулася екскурсія до IT компанії DAXX.

DAXX - це нідерландська IT компанія, яка створює віддалені команди програмістів в Україні (Київ, Харків, Дніпро) і Росії (Санкт-Петербург). Компанія була заснована в 1999 році й сьогодні є лідером своєї галузі в Нідерландах.

У ході зустрічі студенти подивились на життя ІТ компанії «зсередини», почули інформацію щодо функціонування компанії, її професійне зростання, поспілкувалися з фахівцями-практиками. Крім того студенти мали змогу поставити багато питань щодо обраної професії: як створити власне портфоліо, які технології та мови вивчати, як потрапити на співбесіду тощо.

Таке спілкування є цікавим і корисним для майбутніх спеціалістів та дає змогу орієнтуватися у сучасних технологіях.


Комп’ютерні науки. вдалий початок роботи

Робоча програма листопада 2018 на кафедрі інформаційних технологій стартувала з чергової зустрічі керівництва та викладачів кафедри з представниками IT-Community:

- Тетяною Касьян, HR Director ISD;
- Сергієм Шегедою, директором Level Up;
- Євгеном Гостищевим, виконавчим директором IT Dnipro Community;
- Олександром Хижей, керівником центу розробки DataArt в Дніпрі.

Відбулося детальне обговорення навчального плану нової бакалаврські програми “Комп'ютерні науки”, її математичної складової, можливостей міждисциплінарної взаємодії, практичного наповнення та практичних підходів до наявних курсів.

Зокрема, йшлося й про те, як використовуються праці та відкриття Нобелівських лауреатів під час занять з першокурсниками, про особливості сучасних підходів до розробки програм навчання з управління ІТ-проєктами.

Особливу увагу в обговоренні учасники зустрічі приділили перспективам подальшого розвитку англомовних програм.


school and education

Гаряча лінія

067-626-25-52